Hydraulhammaren FX950 sparar dyrbar tid för eftertraktade skogsföretagaren Mikael Lönnqvist

Mikael Lönnqvist på Tjurkhult Skogstjänst AB har aldrig tvekat att testa nya lösningar. Med hydraulhammaren FX950 sparar han mycket tid vid underhåll av skogsbilvägar. Att knacka itu uppstickande stenar är dessutom skonsammare mot vägen än att gräva bort dem.

Ett högljutt hamrande ekar över Tjurkhult i det skogstäta gränslandet mellan Blekinge och Småland. Det låter som om en ihärdig, gigantisk hackspett har bestämt sig för att leta efter föda långt nere i berggrunden.

Men egentligen är det ljudet av en strävsam företagare som har funnit ett nytt och effektivt redskap, som underlättar arbetet och sparar mycket tid.

Monterad längst fram på hjulgrävaren sitter hydraulhammaren FX950, som tillverkas av RF-Systems italienska systerbolag Hammer. Den röjer snabbt besvärliga stenar ur vägen och för Mikael Lönnqvist, som driver Tjurkhult Skogstjänst AB, är varje minut dyrbar.

Det är många som rycker och drar i honom och han ställer alltid upp om han kan.

Han är uppe tidigt på morgnarna och hemma sent om kvällarna och drar sig heller inte för att hugga i även på helgerna.

Merparten av uppdragen är skogsrelaterade och röjning är en huvudsaklig uppgift. Verksamhetsområdet omfattar Emmaboda, Långasjö och Rävemåla och den största uppdragsgivaren är skogsindustrikoncernen Södra.

– För närvarande är det stort fokus på underhåll och renovering av skogsbilvägar. De har börjat testa alla vägar och det är bara två av tio som klarar sig utan anmärkningar. De flesta anmärkningarna rör infarter, kurvor och vändplatser, säger Mikael.

Ovärderligt hjälpmedel i verksamheten

När Mikael Lönnqvist sätter hydraulhammaren FX950 på prov har stenen inte en chans. Efter några få distinkta slag splittras den i ett moln av rök.

Grenar och kvistar får inte hänga i vägen för lastbilar på väg till och från avverkningsplatser. Vägarna måste också grusas, skrapas och fixas till för att vara i körbart skick.

Där har den nya hydraulhammaren visat sig vara ovärderlig. Stenar som sticker upp som små knutor längs vägarna kan enkelt knackas sönder.

Efter några månader med sitt nya verktyg konstaterar Mikael, som inte har använt hydraulhammare förut, att han är mycket nöjd. Mindre stenar – ”fotbollsstenar”, som Mikael kallar dem – kräver inte mer än ett par slag för att splittras.

– Det är bara pang, pang och så delar de på sig direkt. Det är fantastiskt, säger han och tillägger:

– Tidigare har jag grävt bort stenar och det är ett himla jobb. Nu behöver jag inte vända upp och ner på vägen längre. Det räcker med att jag får bort det som sticker upp. Om du gräver upp en väg för att få bort en sten på två kubik får du dessutom aldrig riktigt rätt på vägen igen. Det kan bli rena slukhålet för en lastbil på 64 ton.

Företagare med skogen i blodet

Mikael är född och uppvuxen i Tjurkhult, där han fortfarande bor, och har skogen i blodet. Likt generationerna före honom var det naturligt att göra skogen till en arbetsplats, de första tio åren som anställd och sedan 2007 i det egna företaget.

Tjurkhult Skogstjänst har vuxit gradvis sedan starten och har i dag fem anställda, men med regelbundet inhyrt manskap är de ofta tio till tolv personer.

Mikael har mycket energi och många järn i elden. Parallellt med sina många professionella uppdrag håller han på med en del privata projekt. Bland annat hjälper han äldste sonen att bygga ett hus snett över vägen från det egna hemmet.

– Jag leker med tanken att jag någon gång ska skaffa mig lite fritid, säger han och brister ut i ett skratt.

Sundahls Maskinaffär ett bra bollplank

Mikael Lönnqvist och Kristofer Holmberg från Sundahls Maskinaffär diskuterar kommande affärer. De har känt varandra i fem år och Kristofer är väl insatt i Mikaels behov.

I fordonsparken finns fyra skogsmaskiner (två skördare och två skotare), tre grävmaskiner och två inhyrda lastbilar. Nyligen räknade Mikael också ut att han har samlat på sig 18 redskap för olika ändamål.

Han är nämligen inte rädd för att prova nya lösningar. Om han ser ett behov och finner ett lämpligt verktyg tvekar han inte, framför allt inte om det både underlättar och effektiviserar hans arbete.

Han är en trogen kund hos Sundahls Maskinaffär, som i sin tur har varit återförsäljare för RF-Systems produkter i ett par decennier, och har genom åren köpt 13 maskiner och olika tillbehör hos dem.

Sundahls Maskinaffär är ett familjeföretag i tredje generationen, med den fjärde redan på plats i verksamheten, och är efter över 60 år i branschen ett av landets största privata maskinhandelsföretag. Huvudkontoret ligger i Växjö och inklusive filialerna i Karlskrona, Kalmar och Vetlanda har bolaget 87 anställda.

Säljaren Kristofer Holmberg betonar att försäljningen av maskiner och verktyg egentligen bara är första steget i en affär. Kunden förblir viktig även efteråt. Sundahls säljer en helhetslösning, där den service som utförs på fältet är särskilt uppskattad.

En innovativ eldsjäl i skogsbranschen

Mikael och Kristofer har under de senaste åren byggt en nära relation och den sistnämnde har en god inblick i Tjurkhult Skogstjänsts verksamhet. Det gör honom till ett bra bollplank för Mikaels många idéer.

Det var han som guidade Mikael till valet av en FX950, som levererades tillsammans med tre skopor: en planeringsskopa, en djupgrävskopa och en kabelskopa. Detta skoppaket är en standardlösning hos RF-System och kan justeras efter kundens önskemål. Mikael valde exempelvis en HD planeringsskopa i stället för en vanlig.

– Det är kul med Mikael, för han vågar ta beslut och skaffa den utrustning som han behöver och vill ha. Han har många innovativa tankar och är en eldsjäl inom skogsbranschen. Om han har en idé vill han förverkliga den. Han har själv ett uttryck för det: Det är som att stå på tiometerstrampolinen och bara hoppa rätt ut, säger Kristofer.

Han konstaterar att den modige och drivne skogsentreprenören dessutom alltid tycks landa på fötterna:

– Det är klart, hårt arbete brukar ju löna sig.

Hydraulhammaren FX950 levererades till Tjurkhult Skogstjänst tillsammans med RF-Systems tredelade skoppaket, som innehåller en planeringsskopa, en djupgrävskopa och en kabelskopa. Mikael Lönnqvist justerade paketet något och satsade på en HD planeringsskopa i stället för en vanlig.

FAKTA

  • Beställare: Mikael Lönnqvist, Tjurkhult Skogstjänst AB.
  • Produkt: Hydraulhammare FX950.
  • Tillverkare: Hammer, italienskt systerbolag till RF-System, som ingår i Kinshoferkoncernen.
  • Säljare: Sundahls Maskinaffär, Växjö.

Senaste nyheterna

RF-System förvärvar Tjörnarps Smides produktportfölj

Tjörnarps Smide är sedan många år ett uppskattat varumärke inom redskap för entreprenadmaskiner. RF-Systems förvärv av bolagets ritningar och IP-rättigheter innebär att man tar över produkter från Tjörnarps Smide och fortsätter produktutvecklingen och tillverkningen i egen regi.

RF-System återlanserar extra tålig sopskopa för krävande arbeten i tuffa miljöer

Inför vårens asfaltsarbeten återlanserar RF-System Sopskopa SKSM Centrumdrift. Sopskopan passar perfekt för miljöer där kraven på slitstyrka och hållbarhet är extra höga och kan användas i det dagliga arbetet av såväl fräslag som läggarlag.

Begränsat innehåll

I orten Marienstein, Waakirchen, Tyskland, som ligger cirka 50 km söder om München tillverkas världens modernaste tiltrotator av företaget Kinshofer som är moderbolag till svenska RF-System i Vinslöv. NOX Tiltrotator säljs nu över hela världen i en snabbt ökande takt.